Search
Close this search box.

Wise Ones

In september 2024 start Wise Ones: een werkgroep voor mensen met een langdurige eetstoornis. Tijdens de bijeenkomsten werk je aan het herstellen van de verbinding met jouw ‘ik’ en je lichaam, en het ontdekken van je authentieke zelf.


Wat is Wise Ones?

Wise Ones is een pilot-therapiegroep met plaats voor vier deelnemers. Het traject omvat zes bijeenkomsten rond de thema’s: ik, mijn lichaam, voeding en verlangen. We werken met een soort ‘opstellingen’, waarbij de verlangens van de deelnemers centraal staan. Het lichaam en je identiteit spelen hierbij een belangrijke rol: wie ben jij, en hoe ben je zo geworden?

Samen onderzoeken we hoe je identiteit, je lichaam en je relatie met voeding verweven zijn met – vaak onbewuste – vroegere ervaringen en trauma’s. Deze ontmoetingen draaien om het terugvinden van de stukjes van jezelf die je bent kwijtgeraakt. Dit doe je door ervaringen opnieuw toe te laten, emoties te leren voelen en de verbinding met delen van jouw ‘ik’ en je lichaam te herstellen. Zo ontdek je, deeltje bij deeltje, je authentieke zelf.


Voor wie is Wise Ones?

Wise Ones is voor mensen met een langdurige eetstoornis die zichzelf beter willen leren kennen. Ze willen het contact met hun lichaam, en de herinneringen die daar liggen opgeslagen, aangaan. Mogelijk heb je al meerdere behandelingen ondergaan, die je situatie hebben verbeterd of juist verergerd. Je focus ligt nu niet primair op het veranderen van je eetgedrag, maar op meer zelfkennis en een betere relatie met jezelf.

Het is belangrijk dat je lichamelijk en mentaal in staat bent om de bijeenkomsten (6 bijeenkomsten van 3½ tot 4 uur) bij te wonen en je te committeren aan zowel je eigen proces als de groep. Ook moet je leefsituatie voldoende kalm, veilig en steunend zijn, zodat je je kunt richten op zelfontdekking en persoonlijke groei, waarbij ook pijnlijke emoties de ruimte mogen krijgen. Wise Ones is niet geschikt als er sprake is van een acute gezondheidsdreiging. Overleg bij twijfel met je huisarts, behandelaar of een naaste.


Mijn visie op eetstoornissen

Ik zie een eetstoornis als een identiteitsconflict rondom voeding. Dit innerlijke conflict tussen verschillende ‘ikken’, aspecten van het zelf, wordt vaak gevoed door diepgewortelde pijn en trauma’s, zowel uit de eigen kindertijd als uit voorgaande generaties. Het lichaam dient hierbij als een levend geschiedenisboek dat niet alleen eigen ervaringen, maar ook die van anderen opslaat.

Door te zware emotionele lasten te dragen, of lasten die niet van jou zijn, kan je bewustzijn zich terugtrekken in je hoofd, wat leidt tot vervreemding van je eigen lichaam. In deze toestand overleef je vanuit je hoofd, in plaats van werkelijk te leven vanuit je lijf. Je lichaam voelt dan als een object dat je hebt, in plaats van wat je bent. Hoe we nu ons lichaam beoordelen en hoe we het voeden weerspiegelt vaak hoe we vroeger emotioneel gevoed zijn. Voeding omvat immers ook liefde, aandacht, zorg en veiligheid.

Werkelijk herstel van een eetstoornis betekent het herwinnen van de verbinding met je lichaam en het terugvinden van verloren stukjes van jezelf. Dit proces houdt in dat je emoties opnieuw leert voelen en de verbinding herstelt met je intuïtie en innerlijke wijsheid. Die zijn namelijk ook in je lichaam te vinden, evenals je levenslust en je vrije wil. Voor een uitgebreidere uitleg van deze visie, verwijs ik je graag naar dit blog.


Hoe we te werk gaan

De methodiek waarmee we werken heet Interactieve Zelfresonantie, of IZR. IZR is een ervarings- en lichaamsgerichte methode voor traumaverwerking met behulp van opstellingen.

Bij deze opstellingen staan jouw persoonlijke verlangens centraal. De zin waarmee je jouw verlangen, intentie, wens of onderzoeksvraag formuleert, is het vertrekpunt voor een opstelling. Je nodigt anderen uit om ‘in resonantie’ te gaan met elk van de woorden die jij hebt gebruikt om de zin van jouw verlangen vorm te geven. Iemand anders stemt af op het woord dat jij aan diegene gegeven hebt en belichaamt voor jou een deel dat gezien wil worden. Zo krijg je een spiegel van je eigen ervaringen. Door af te stemmen op wat zich aan je toont, kun je jezelf in de ander ontmoeten en de interactie aangaan met delen van jezelf. Hier lees je meer over de methode.

Je krijgt drie keer de gelegenheid voor een eigen opstelling rondom een verlangen of intentie. Daarnaast neem je negen keer deel als ‘resonantiepersoon’ of getuige aan het proces van een ander, wat ook waardevolle inzichten en heling voor jezelf biedt. Elke bijeenkomst start met een check-in ronde, waarin ruimte is voor jouw vragen en inbreng, en een korte oefening.


Praktische informatie

GROEP 1 | najaar 2024
(DEZE GROEP ZIT VOL)

Data: 18 sept, 2 okt, 16 okt, 30 okt, 13 nov en 4 dec (allemaal woensdagen). Reservedatum (deze ook in je agenda zetten): 18 dec

Tijdstip: 13.30-17.00 uur. Houd rekening met een mogelijke uitloop tot 17:30 uur.

Locatie: Wijttenbachstraat 50 B, 1093 JD Amsterdam (mijn praktijk aan huis)

Kosten: €600, plus €120 voor een therapeutische intake als je een nieuwe cliënt bent. Een deel van deze kosten wordt vergoed vanuit aanvullende zorgverzekeringen. (Afhankelijk van je verzekering krijg je tot €200 terug. Vraag mij naar meer informatie.)


GROEP 2 | winter 2025

Data: 8 jan ’25, 22 jan, 5 feb, 19 feb, 5 mrt en 19 mrt (allemaal woensdagen). Reservedatum (deze ook in je agenda zetten): 26 mrt

Tijdstip: 13.30-17.00 uur. Houd rekening met een mogelijke uitloop tot 17:30 uur.

Locatie: Wijttenbachstraat 50 B, 1093 JD Amsterdam (mijn praktijk aan huis)

Kosten: €600, plus €120 voor een therapeutische intake als je een nieuwe cliënt bent. Een deel van deze kosten wordt vergoed vanuit aanvullende zorgverzekeringen. (Afhankelijk van je verzekering krijg je tot €200 terug. Vraag mij naar meer informatie.)

Heb je interesse? Stuur een mailtje naar manja@manjakamman.nl

Wise Ones