Voor professionals
Leergang ‘Ik weet dat je er bent’
Werk je met mensen met een verslavingsprobleem en wil je beter aansluiten bij hun binnenwereld? In de leergang ‘Ik weet dat je er bent’, gebaseerd op mijn gelijknamige boek, leer je op een compassievolle manier werken met de innerlijke dynamieken van verslaving. Je krijgt praktische werkvormen en technieken aangereikt om mensen te begeleiden op hun reis naar bewustzijn, vrijheid en zelfleiderschap. Aan het eind van de leergang kun je verslavingsproblematiek diepgaand begeleiden en cliënten mensgericht ondersteunen met direct toepasbare werkvormen.
Waarom deze leergang?
Traditioneel ligt de focus in verslavingsbegeleiding op beheersing en controle van gebruik of gedrag. Maar verslaving draait niet enkel om middelen of gedrag. Een verslaving komt voort uit een strijd in jezelf en mét jezelf, een diep gemis, en een zoektocht naar wie je bent.
Veel professionals ervaren dat deze gedragsgerichte benadering tekortschiet en verlangen naar een aanpak die de mens achter de verslaving echt erkent. Verslaving is een intens lichamelijk, psychologisch en spiritueel proces. Een manier om om te gaan met pijn, kwetsbaarheid, behoeftes en verlangens. Het roept sterke emoties op, zoals schaamte, angst en boosheid, en gaat gepaard met gedrag als ontkenning, zelfafwijzing en afweer. Dit leidt tot veel leed, zowel voor wie worstelt met de verslaving als voor de omgeving.
Als professional wil je helpen. Je wilt je cliënten ondersteunen in hun strijd tegen verslaving en ze weer op de goede weg brengen. Toch blijkt dit vaak lastig. In de praktijk lopen we aan tegen onbegrip, verzet en onvermogen – zowel bij de ander als in onszelf.
Focus van de leergang
Waar begin je bij zo’n complex probleem? Hoe verbind je je op een effectieve manier met iemand die worstelt met verslaving? Hoe ondersteun je cliënten in hun herstel en bij het weer op de rails krijgen van hun leven? Een deel van het antwoord ligt in jou, als professional.
Deze leergang richt zich niet op het bestrijden van symptomen, maar op compassie, voelen en verbinden. Ze gaat om het creëren van helende verbindingen: binnen in je cliënt, tussen jou en je cliënt, en in je eigen innerlijke wereld. Je leert hoe je, in authentieke verbondenheid, een gids kunt zijn voor anderen én jezelf op het pad van herstel
Wat je leert
In ‘Ik weet dat je er bent’ benaderen we verslaving van binnenuit. Je maakt kennis met een innerlijk model van verslavende processen, dat we vertalen naar een systeem van innerlijke ‘delen’. Internal Family Systems (IFS) vormt, als delenmodel en therapievorm, de rode draad in deze leergang, aangevuld met andere ervaringsgerichte werkvormen, zoals focussen, inquiries, visualisaties, innerlijke dialoog, en systemische en lichaamsgerichte werkvormen. Je ondergaat deze werkvormen zelf, in groepsverband en in kleinere samenstellingen.
Je leert hoe je kwetsbare gesprekken over verslaving op een veilige en diepgaande manier kunt voeren. Je ontwikkelt de vaardigheden om compassievol om te gaan met de verschillende innerlijke delen van je cliënt én jezelf, inclusief de meest uitdagende. Ook leer je hoe je cliënten kunt helpen dit zelf te doen.
De leergang biedt daarnaast een verdieping in je kennis over verslaving en herstel. In compacte theorieblokken delen we inzichten uit verschillende disciplines en benaderingen.
Aan het einde van de leergang heb je je kennis van verslaving uitgebreid en beschik je over een goed gevulde toolbox met direct toepasbare technieken en oefeningen voor je praktijk. De oefeningen zijn een praktische aanvulling op het handboek Ik weet dat je er bent.
Programma
De leergang bestaat uit zes trainingsdagen waarin de volgende thema’s aan bod komen:
- Verslaving als innerlijk conflict
- Verdeeldheid vs. heelheid
- Gewoontes vormen en veranderen
- Omgaan met triggers, craving en controleverlies
- Werken met verlangens
- Omgaan met extreme delen
- Verslaving en de identiteit
- Van zelfafwijzing naar zelfcompassie
- Trauma, hechting en codependency
- Gevoel(loosheid), stress- en emotieregulatie
- Innerlijke leegte en zingeving
- Verslavingsherstel (recovery)
- Terugval en terugvalpreventie
- Zelfzorg en Zelfleiderschap
Voor wie?
Deze leergang is bedoeld voor zorgprofessionals zoals (psycho)therapeuten, psychologen, coaches, counselors, psychosociaal begeleiders, artsen, POH-GGZ en ervaringsdeskundigen. De integrale aanpak ondersteunt professionals die cliënten helpen balans en vrijheid te vinden, zowel bij verslavingsproblematiek zoals middelenafhankelijkheid als bij alledaagse gewoonten en verslavingen rond werk, technologie of eetpatronen.
Je bent nieuwsgierig naar een integrale, ervaringsgerichte benadering van verslaving en hebt interesse in het werken met persoonlijkheidsdelen. In deze training nodigen we je uit om naar binnen te kijken en je eigen thema’s in te brengen.
We vinden het belangrijk om voorafgaand aan de training de wederzijdse verwachtingen met elke potentiële deelnemer te bespreken.
Praktische informatie
Max. 10 deelnemers
Data: Ma 6 en di 7 januari ’25, ma 10 en di 11 februari ’25, ma 10 en di 11 maart ’25. Reservedata (deze ook in je agenda zetten): ma 31 maart en di 1 april ’25.
Tijden: Inloop vanaf 09.30 uur, start om 10.00 uur, einde om 17.30 uur. 1 uur lunchpauze.
Locatie: Een prachtige plek midden in het groen in Mantinge (Drenthe). Ook goed te bereiken met de combi openbaar vervoer plus voordelige hubtaxi.
Kosten: €1500. Het bedrag is inclusief 21% btw, koffie, thee, water en lunches.
Trainers: Manja Kamman, ervaringsdeskundig pychosociaal therapeut en herstelcoach. Begeleiding door Suzanne den Hollander, integratief therapeut bij codependentie en trauma.
Literatuur
Manja Kamman, Ik weet dat je er bent – Een integratieve begeleiding bij verslaving en herstel, Amorist (2023). Bestel het boek
Accreditatie
- NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten): 36 punten, die ook meetellen als PsBK-punten.
Bekijk ook:
- Mijn algemene voorwaarden
- Mijn klachtenregeling voor deelnemers aan trainingen en workshops (zonder behandelingsovereenkomst)