Search
Close this search box.

Craving Course

Is jouw energie volledig gericht op een verslavende gewoonte of eetprobleem? Je bent niet de enige. De Craving Course is een nieuw, empowerend en intensief programma in groepsverband. Voor mensen die verlangen naar échte vrijheid en verbinding, met zichzelf en met anderen.


Wat is de Craving Course?

De Craving Course is een diepgaande, transformatieve ontdekkingsreis naar vrijheid en herstel, waarbij je samen met anderen werkt aan je persoonlijke groei. Want ook al ben jij de enige die het kan doen, je hoeft het niet alleen te doen.

Gedurende 6 maanden kom je 11 middagen samen met een intieme, ondersteunende groep medereizigers. Met behulp van ervaringsoefeningen, visualisaties, gesprekken, opstellingen en theoretische kennis ga je aan de slag met jouw ‘ongewenste gewoonte’ en herstel je stapsgewijs het contact met jezelf. Het doel van de Craving Course is dat jij rust en geluk vindt in jezelf, in plaats van in externe middelen of gewoonten.

De Craving Course houdt het midden tussen een training voor persoonlijke ontwikkeling en intensieve therapie in groepsverband. Je gaat zowel praktisch aan de slag met het behalen van je doelen, als dat je inzicht krijgt in achterliggende (vaak onbewuste) oorzaken, intenties en behoeften van je gevoelens en je gedrag. We gaan echt de diepte in: delen, voelen, ervaren en verbinden. Wat je daarentegen niet hoeft te doen, is vechten met jezelf.


Voor wie is de Craving Course?

De Craving Course is bedoeld voor iedereen die worstelt met een verslavende gewoonte of eetprobleem en bereid is om verandering te omarmen. Of je nu te veel drinkt, blowt, gokt, werkt, hunkert naar aandacht of worstelt met eetgedrag, je bent welkom. Ook als je al in herstel bent en tegen obstakels aanloopt, biedt de Craving Course waardevolle inzichten en ondersteuning.

De Craving Course is ook geschikt voor ervaringsdeskundigen en ervaringsprofessionals die willen kennismaken met werkvormen uit het boek Ik weet dat je er bent. Een voorwaarde is wel dat je je gelijkwaardig opstelt en je eigen thema’s inbrengt.


Waarom in een groep?

Schaamte is de motor achter een verslaving of eetstoornis, terwijl verbinding een krachtige tegenhanger is. Deelnemen aan een groep van gelijkgestemden biedt de mogelijkheid om je kwetsbaar op te stellen en open te zijn over je gevoelens, wat essentieel is voor herstel. Je echt gezien en gehoord voelen, werkelijk gekend en geaccepteerd, werkt enorm helend. Anderen steunen, motiveren en inspireren je. De kans op duurzaam herstel is simpelweg veel groter als je het niet alleen doet.

Veel mensen vinden het spannend om in een groep te zijn. Vaak is die angst geworteld in eerdere ervaringen van onveiligheid. Je verbinden met een groep mensen met gedeelde kwetsbaarheden, waarbij duidelijke afspraken gelden op het vlak van vertrouwelijkheid, veiligheid en respect, kan helpen om je vertrouwen in onderlinge verbondenheid te herstellen. Het groepsproces gaat niet ten koste van jouw authenticiteit en je eigen proces. Er is alle ruimte voor jouw eigen thema’s en vraagstukken.


Werkvormen

In de Craving Course ontwikkel je een liefdevolle relatie met de verschillende aspecten van jezelf die betrokken zijn bij je probleem. We maken gebruik van ervaringsgerichte therapievormen, zoals Internal Family Systems (IFS) en Interactieve Zelfresonantie (IZR, een soort opstellingen), om inzicht te krijgen in je innerlijke wereld. Je leert ook technieken om stress te verminderen en zelfcompassie te vergroten, afkomstig van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), lichaamsgerichte werkvormen, mindfulness en yoga.


Wat je kunt verwachten

Het programma omvat 11 live-bijeenkomsten, inclusief 1 terugkommiddag. Elke bijeenkomst staat in het teken van een specifiek thema:

  1. Persoonlijkheidsdelen in conflict
  2. Triggers
  3. Je ware Zelf
  4. Craving (trek, zin, hunkering, verlangen…)
  5. Trauma en hechting
  6. Stress en emoties
  7. Zelfbeeld en identiteit
  8. De anderen (in ons)
  9. Het pad van herstel: vallen en weer opstaan
  10. Zingeving: leven zoals je bedoeld bent
  11. Loslaten en rituelen (terugkommiddag)


Verder besteden we aandacht aan jouw natuurlijke kwaliteiten (en hun tegengestelden), zoals: authenticiteit, moed, verbondenheid, nieuwsgierigheid, zelfcompassie, hier en nu aanwezig zijn, creativiteit en manifesteren, rust, vertrouwen, puur en helder leven.

Daarnaast zul je oefeningen en hulpmiddelen krijgen om thuis verder te werken aan je herstel.

Individueel contact Voorafgaand aan de Craving Course zie ik je graag voor een persoonlijke intake om je doelen en verwachtingen te bespreken. Gedurende de training zijn er 2 individuele contactmomenten inbegrepen, bedoeld als evaluatie om de voortgang te bespreken. Optioneel kun je ook individuele sessies plannen om specifieke thema’s verder te onderzoeken of te verdiepen. (Individuele therapiesessies zijn niet inbegrepen.)

Meer info en nuttige context vind je in deze uitgebreide brochure over de Craving Course.


Praktische informatie

GROEP 4 | najaar 2025-winter 2026 | max. 8 deelnemers

Data: za 13 sep ’25, za 27 sep, vrij 10 okt, zo 26 okt, za 8 nov, zo 23 nov, za 6 dec, za 20 dec, zo 4 jan ’26, za 17 jan en za 14 mrt (terugkomdag). Reservedata (deze ook in je agenda zetten): za 31 jan en vrij 13 feb ’26

Tijden: 13-18 uur

Locatie: Kraijenhoffstraat 141A, 1018 RG  Amsterdam
(Praktijk Van hoofd naar lijf)

Kosten: €1399 (inclusief btw voor particulieren, exclusief btw voor bedrijven en instanties)

Houd er rekening mee dat slechts een deel van de Craving Course wordt vergoed vanuit een aantal aanvullende zorgverzekeringen. (Afhankelijk van je verzekering krijg je €160-200 terug). Vraag mij naar meer informatie.

Assistentie: Eva Koolen, ervaringsdeskundig coach en yogatherapeut

Heb je interesse?

In september 2025 start een nieuwe groep. Je kunt je nu al aanmelden voor een intakegesprek

Neem contact met me op via het contactformulier of stuur een mail naar manja@manjakamman.nl, of een appje naar 06-25 06 83 11. Alleen informatie aanvragen kan natuurlijk ook.

Deelnemers over de Craving Course

Gwen
Gwen66 jaar
Lees verder
Na jaren van verslaving aan roken en alcohol en een zoektocht naar hulp kwam ik bij de Craving Course terecht. Ik rook en drink vanaf mijn 13de levensjaar en ben nu 66 jaar. Na het lezen over de Craving Course dacht ik: Dit zou weleens iets voor mij kunnen zijn. Een hele andere kijk op verslaving. Als eerste stap heb ik het 'Geheim' van mijn afhankelijkheid van alcohol gedeeld met familie, vrienden en ook op mijn werk. Dat was zo spannend! Doch zonder dat te doen was ik nooit zover gekomen als nu. Ik ben het aangegaan en het heeft mij veel gebracht. Ook het samenzijn met andere cursisten en het delen van onze ervaringen. Ik heb geleerd om me op een open en liefdevolle wijze te verbinden met al mijn innerlijke delen. IFS heeft hoe ik omga met emoties radicaal veranderd. Van worsteling naar zelfcompassie en innerlijke harmonie. Heel helend. Met terugwerkende kracht heb ik alle scenario's van mijn leven, die maar bleven oppoppen in mijn hoofd, onhanteerbaar eigenlijk, stapsgewijs benaderd en geheeld met IFS. Schuld, schaamte en zelfafwijzing ben ik nu voorbij. Als het oppopt identificeer ik mezelf er niet meer mee. Soms even maar dan herken ik het snel. Ik ben nog in proces om echt te stoppen met roken en drinken. Dat blijft wel mijn doel. Doch ik ben steeds meer aan het leven ipv overleven. Ik kom er wel! Manja's begeleiding is liefdevol, professioneel, hartverwarmend, origineel, sprankelend, direct, humoristisch, ontwapenend, moedig, kwetsbaar, oorspronkelijk en met open hart.
Joanna
Joanna58 jaar
Lees verder
Ik zag verslaving als een ziekte. De Craving Course is er op gericht te kijken waaróm je craving bestaat en dat was het keerpunt. Al zolang ik me kan herinneren gebruikte ik alcohol als een vlucht, om te kunnen verdwijnen en even niet meer mee te doen. De gordijnen gingen dicht en ik dronk, veel. Na een paar dagen krabbelde ik weer op, voelde me ziek en haatte mezelf omdat ik wéér de fout in was gegaan. Na heel veel soorten therapie werd ik door mijn dochter op de Craving Course van Manja gewezen. Ik had werkelijk nooit kunnen bedenken dat het me zoveel goed zou doen, het was hard werken en soms ook best confronterend. Ik ging zien en begrijpen waarom ik vluchtte in de alcohol en elke keer ging ik weer iets sterker naar huis. De warmte, de gevoeligheid en zuivere interesse van Manja is ontroerend, zij als ervaringsdeskundige weet als geen ander wat de worsteling inhoudt. De IFS therapie is een openbaring. Ik heb nog nooit zo'n waardevolle therapie gevolgd.
Previous
Next